vineri, 8 iulie 2011

Continutul minim al chitantei

     Conform Ordinului nr.3512/2008, continutul minim al chitantei este urmatorul:
  • denumirea unitatii, codul de identificare fiscala, numarul de inregistrare la oficiul registrului comertului, sediul (localitatea, strada, numarul), judetul;
  • denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmiii formularului;
  • numele si prenumele persoanei fizice care depune sume si ce reprezinta acesta sau, dupa caz, denumirea unitatii, codul de identificare fiscala, numarul de inregistrare la oficiul registrului comertului, sediul (localitatea, strada, numarul), judetul persoanei juridice;
  • suma in cifre si litere;
  • semnatura casierului.
     Cu toate ca la prima impresie pare ca acest continut minim este si suficient, Legea societatilor comerciale nr.31/1990 cu modificarile si completarile ulterioare, in art.74, prevede urmatoarele:
   1. In orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert, emanand de la o societate, trebuie sa se mentioneze denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare. Sunt exceptate bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice, care vor cuprinde elementele prevazute de legislatia din domeniu.
   3. In documentele prevazute la alin.1, daca acestea provin de la o societate cu raspundere limitata, se va mentiona si capitalul social, iar daca ele provin de la o societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni, se vor mentiona atat capitalul social subscris, cat si cel varsat.
   4. In situatia in care documentele prevazute la alin.1 sunt emise de o sucursala, acestea trebuie sa mentioneze si oficiul registrului comertului la care a fost inregistrata sucursala si numarul ei de inregistrare.
   5. Daca societatea detine o pagina de internet proprie, informatiile prevazute la alin.1 si alin.3 vor fi publicate si pe pafina de internet a societatii.
     Incalcarea prevederilor art.74 din Legea societatilor comerciale constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu