joi, 7 februarie 2013

De la ce data se aplica sistemul TVA la incasare?

     Conform OUG nr.15/2012, de la 1 ianuarie 2013 societatile platitoare de TVA care in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2013 au realizat cifra de afaceri inferioara valorii de 2.250.000 lei sunt obligate de aplice sistemul TVA la incasare. 
     Cifra de afaceri luata in considerare la calculul sumei de 2.250.000 lei cuprinde urmatoarele:
  • valoarea totala a livrarilor de bunuri taxabile/scutite cu drept de deducere;
  • valoarea totala a prestarilor de servicii taxabile/scutite cu drept de deducere;
  • valoarea totala a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate conform art.132 si art.133 din Codul fiscal.
     Persoanele impozabile care in anul anterior nu au aplicat sistemul, dar a caror cifra de afaceri este inferioara plafonului de 2.250.000 lei (cifra de afaceri realizata in anul anterior), trebuie sa aplice sistemul incepand cu prima zi din a doua perioada fiscala din anul urmator.     
    Persoanele impozabile care se infiinteaza in cursul anului si se inregistreaza in scopuri de TVA sunt inregistrati de la data inregistrarii in scopuri de TVA in registrul agentilor economici care aplica sistemul TVA la incasare.
     Daca plafonul de 2.250.000 lei este depasit de o societate in cursul anului, atunci societatea va iesi din sistem si va aplica regulile generale de exigibilitate a taxei incepand cu prima zi din a doua perioada fiscala celei in care a depasit plafonul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu