sâmbătă, 9 iunie 2012

S-a modificat plafonul de scutire pentru TVA in cazul intrerprinderilor mici

     Prin publicarea Ordonantei nr.24/2012 in Monitorul Oficial al Romaniei nr.384 din 7 iunie 2012 s-a modificat plafonul de scutire pentru intreprinderile mici in materie de TVA. Astfel:
art. 152, alin.(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform 12.125^1 alin.(2) lit.a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii se rotunjeste la urmatoarea mie, respectie 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art.126 alin.(1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de  transport noi, scutite conform art.143 alin.(2) lit.b).
    In alin.(2) al aceluiasi articol este clarificata modalitatea in care se calculeaza cifra de afaceri care sereveste drept referinta pentru aplicarea alin.(1):
... este constituita din valoarea totala, excluisv taxa, in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art.145 alin.(2) lit.b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art.141 alin. (2) lit.a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatilor principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art.125^1 alin. (1) pct.3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art.143 alin. (2) lit.b).
     Aceste prevederi intra in vigoare de la 1 iulie 2012. Societatile care depasesc plafonul trebuie sa declare si sa se inregistreze in scopuri de TVA in primele 10 zile ale lunii urmatoare depasirii plafonului de TVA. Societatile care vor sa se scoata din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa depuna solicitarea pana pe data 10 a lunii viitoare perioadei fiscale, cu conditia ca pana la data depunerii solicitarii sa nu depaseasca plafonul proportional aferent perioadei de la inceputul pana la sfarsitul perioadei fiscale anterioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu