sâmbătă, 9 iunie 2012

S-a modificat plafonul de scutire pentru TVA in cazul intrerprinderilor mici

     Prin publicarea Ordonantei nr.24/2012 in Monitorul Oficial al Romaniei nr.384 din 7 iunie 2012 s-a modificat plafonul de scutire pentru intreprinderile mici in materie de TVA. Astfel:
art. 152, alin.(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform 12.125^1 alin.(2) lit.a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii se rotunjeste la urmatoarea mie, respectie 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art.126 alin.(1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de  transport noi, scutite conform art.143 alin.(2) lit.b).
    In alin.(2) al aceluiasi articol este clarificata modalitatea in care se calculeaza cifra de afaceri care sereveste drept referinta pentru aplicarea alin.(1):
... este constituita din valoarea totala, excluisv taxa, in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art.145 alin.(2) lit.b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art.141 alin. (2) lit.a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatilor principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art.125^1 alin. (1) pct.3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art.143 alin. (2) lit.b).
     Aceste prevederi intra in vigoare de la 1 iulie 2012. Societatile care depasesc plafonul trebuie sa declare si sa se inregistreze in scopuri de TVA in primele 10 zile ale lunii urmatoare depasirii plafonului de TVA. Societatile care vor sa se scoata din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa depuna solicitarea pana pe data 10 a lunii viitoare perioadei fiscale, cu conditia ca pana la data depunerii solicitarii sa nu depaseasca plafonul proportional aferent perioadei de la inceputul pana la sfarsitul perioadei fiscale anterioare.

Modificarea dreptului de deducere a cheltuielilor aferente vehiculelor conform Ordonantei nr.24/2012

    Ordonanta nr.24 din 06 iunie 2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.384 din 7 iunie 2012, vine cu o serie de modificari importante. Printre acestea este si  limitarea dreptului de deducere a cheltuielilor aferente autovehiculelor.
    Art. 21 alin.(3) lit.n) din Codul fiscal se modifica din varianta:
n) cheltuielile de functionarea, intretinere si reparatii excluisv cele privind combustibilul aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii."
     astfel:
n) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit alin. (4) lit. t) la cel mult un singur autoturism aferent fiearei persoane cu astlfe de atributii. 
     Art.21 alin. (4) lit.t) s-a modificat din varianta:
t) 50% din cheltuielile privind combustibilul, pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Prin exceptie de la prezentele prevederi, cheltuielile privind combustibilul sunt integral deductibile in situatia in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
        1. vehiculele utilizate exlclusiv pentru: interventi, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si agenti de recrutare a fortei de munca;
        2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
     3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitati de instruire in cadrul scolilor de soferi.
     astfel:
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizare care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
      1. vehicule utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
       2. vehicule utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
   3. vehicule utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
     4. vehicule utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
       5. vehicule utilizate ca marfa in scop comercial.

     Astfel, de la 1 iulie 2012, o mare parte din intreprinderi sunt obligate sa considere nedeductibile 50% din cheltuielile aferente  functionarii, intretinerii si reparatiilor autoturismelor. In categoria exceptiilor nu se mai regasesc vehiculele utilizate exclusiv pentru interventie si reparati, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agentii de recrutare a fortei de munca. 
      Se mentioneaza expres faptul ca nu se includ in incidenta prevederilor Ordonantei nr24/2012 cheltuielile privind amortizarea, care sunt in continuare deductibile 100%. 
     Aceleasi modificari s-au facut si in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, referitor la modul de stabilire a venitului net anual, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla.
      In cazul in care un contribuabil considera cheltuielile enumerate mai sus ca fiind deductibile 100% si nu se incadreaza in exceptii, organele de inspectie fiscala, in timpul unui control, vor recalcula sumele deductibile in limita a 50% din valoare si, daca in urma acestei proceduri va creste profitul fiscal sau se va majora pentru o anumita perioada, vor calcula dobanzi (care sunt in valoare de 0,04%/zi) si penalitati (5% din debit pentru perioade cuprinse intre 31-90 de zile sau 15% din debit pentru depasirea scadentei cu cel putin 91 de zile) pentru impozitul pe profit determinat in plus sau calculat.