marți, 13 martie 2012

Obligatii fiscale scadente pe 15 martie 2012

     Joi, 15 martie 2012, este termenul de indeplinire a urmatoarelor obligatii fiscale, in functie de categoria in care se incadreaza fiecare contribuabil:
  • Depunerea Declaratiei Intrastat pentru luna februarie 2012. Aceasta declaratie trebuie depusa de catre societatile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
        • sunt inregistrate in scopuri de TVA;
        • realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre UE (schimburi definitive sau temporare);
        • valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri realizate cu alte state UE depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an calendaristic. 
    • Declaratia Intrastat se poate depune exclusiv electronic online (cu ajutorul aplicatiei puse la ispozitie de Institutul National de Statistica) sau offline (cu ajutorul soft-ului pus la dispozitie de Institutul National de Statistica).
  • Plata taxei pentru afisaj in scop de reclama si publicitate. Aceasta obligatie o are orice persoana care utilizeaza un panou, afisaj sau structura de afisaj pentru reclama si publicitate intr-un loc public.
  • Plata impozitului pe spectacole. Aceasta obligatie o are orice persoana care organizeaza o manifestare artistica, o competitie sportiva sau alta activitate distractiva in Romania.
  • Depunerea on-line a jurnalelor privind livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie/navigatie pentru luna precedenta. Aceasta obligatie trebuie realizata de antrepozitarii autorizati pentru productie/depozitare si antrepozitele fiscale in numele carora se emit facturile catre aeronave.
  • Depunerea Declaratiei anuale de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice sau intre persoane fizice si persoane juridice romane cu statut de microintreprindere pentru anul 2011 (Formularul 204).
  • Depunerea Situatiei produselor eliberate pentru consum in luna de raportare-pentru luna precedenta. Aceasta obligatie fiscala trebuie indeplinita de catre antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati si importatorii autorizati pentru produse din grupa tutunului prelucrat.
  •  Depunerea jurnalelor privind intrarile/iesirile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie/navigatie pentru luna februarie 2012. Aceasta obligatie trebuie indeplinita de catre operatorii economici care detin certificate pentru aprovizionarea aeronavelor si antrepozitele fiscale care fac alimentarea aeronavelor/distributorii autorizati in calitate de utilizatori finali care aprovizioneaza nave.
  •  Depunerea Situatiei centralizatoare privind achizitia si utilizarea alcoolului etilic si a produselor alcoolice pentru luna februarie 2012. Aceasta situatie trebuie depusa de catre operatorii economici care detin autorizatie de utilizator final.
  • Depunerea Situatiei centralizatoare privind achizitiile si livrarile de produse accizabile pentru luna februarie 2012. Aceasta obligatie trebuie depusa de destinatarii inregistrati si reprezentantii fiscali pentru livrari si achizitii intracomunitarii de produse accizabile.
  • Depunerea Situatiei privind achizitia si utilizarea produselor energetice in regim de scutire de accize pentru luna februarie 2012. Aceasta situatie trebuie depusa de operatorii economici care detin autorizatii de utilizator final pentru aprovizionare cu produse energetice si energie electrica utilizate pentru mentinerea capacitatii de productie, pentru productia combinata sau ca aditivi.
  • Depunerea Situatiei centralizatoare privind achizitiile si utilizarile de produse energetice pentru luna februarie 2012. Aceasta situatie trebuie depusa de operatorii economici care detin autorizatii de utilizator final.
  • Depunerea Situatiei privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie si de depozitare pentru luna februarie 2012. Aceasta obligatie trebuie indeplinita de catre antrepozitarii autorizati pentru productie si pentru depozitare.
  • Depunerea Evidentei achizitionarii, utilizarii si returnarii marcajelor pentru luna februarie 2012. Aceasta evidenta trebuie depusa de catre antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati si importatorii autorizati de produse supuse marcarii.
  • Efectuarea platilor anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului 1/2012. Aceasta obligatie o au contribuabilii care realizeza venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arendare.
  • Depunerea Declaratiei privind obligatiile de constituire si plata la FNUASS pentru anul 2012. Aceasta obligatie o au persoanele care desfasoara alte activitati decat cele in baza unui contract individual de munca, asupra veniturilor impozabile.
  • Efectuarea platii cotei de contributie de asigurari sociale de sanatate catre FNUASS pentru trimestrul 1/2012. Aceasta obligatie o au personale care desfasoara activitati independente, asupra venitului estimat. Persoanele care realizeaza venituri din agricultura si silvicultura, cu exceptia celor care au calitatea de angajator sau care desfasoara activitati independente, sub nivelul salariului minim brut pe economie. Contributia se stabileste asupra sumei reprezentant o treime din salariul minim brut, pentru fiecare luna.
  • Efectuarea platii cotei de contributii sociale pentru somaj pentru luna februarie 2012. Aceasta obligatie o au asiguratii care au incheiat optional un contract de asigurare pentru somaj cu AJOFM.
     Urmatoarele obligatii fiscale au scadenta data de 26 martie 2012, dar vom reveni cu un material informativ care va contine informatii exacte.

Surse: Agenda obligatiilor fiscale 2012, Ernst&Young si http://www.intrastat.ro/di.php.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu