miercuri, 10 noiembrie 2010

Modificari legislative versus profesionistul contabil

     Din punctul de vedere al variatilor legislative, anul 2010 este suficient de plin pentru devoratorii de schimbari ale modificarilor la ultima modificare. Legiuitorul a putut, alimentat de criza economica instalata destul de bine in  Romania (nu este cazul sa largim perimetrul de analiza), sa se joace cum vrea cu modul de calcul, declarare si retinere a diferitelor impozite si contributii datorate la bugetul de stat, derutand contribuabilii si profesionistii contabili.
     Mentinerea impozitului pe profit minim in 2010, modificarea cotei de TVA de la 19% la 24% de la 01.07.2010, introducerea Registrului operatorilor intracomunitari de la 01.08.2010 pentru combaterea evaziunii fiscale, impunerea calcularea, declararea si plata contributiilor de asigurari sociale, de asigurari de sanatate si de somaj pentru persoanele fizice autorizate, apoi anularea acestei decizii si mentinerea obligatiei doar pentru veniturile realizate din drepturile de autor si pe baza conventiilor civile, modificarea persoanelor care trebuie sa declare si sa plateasca aceste contributii, eliminarea impozitului minim de la 01.10.2010… o serie de intamplari legislative redusa la minimul important doar ca sa fie suficient pentru a ameti o persoana care este afectata direct sau indirect, deoarece profeseaza in domeniu. Forumul legislativ este inconstient de eforturile pe care le implica fiecare act publicat in Monitorul Oficial al Romaniei. Se penalizeaza in cazul unui control fiecare eroare contabila, indiferent de cauzele producerii, chiar daca scuza este “legislatie ambigua”.
     Profesionistii contabili nu fac decat sa se supuna regulilor jocului legislativ, deoarece nesupunerea costa atat cariera, cat si viitorul personal. Fiecare se agita cum poate, cum stie, cum reuseste, dar in fond rezultatele sunt nule, pentru ca nu conteaza nimic din ce se intampla dincolo de usile inchise ale unor sali in care se legifereaza idei, nu realitati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu