vineri, 19 august 2011

Declaratia 112 se depune si la ghiseele ANAF in august 2011

     Declaratia unica 112 se primeste si pe hartie la ghiseele ANAF. Cel putin in Iasi, functionarii publici accepta depunerea acestei declaratii la ghiseu, lasandu-se convinsi de scuzele contribuabililor pentru motivarea nedepunerii declaratiei prin mijloace electronice.

marți, 16 august 2011

Cum arata noul Revisal?

     Ieri, 15 august 2011 a fost postat pe site-ul www.inspectiamuncii.ro noua versiune a Registrului electronic de evidenta a salariatilor REVISAL conform cu HG 500/2011. De aici se poate descarca kit-ul de instalare, instructiunile de instalare si utilizare ale aplicatiei, precum si consultarea specificatiilor tehnice ale registrului actualizat.
     S-au facut modificari si la accesul pe portalul ITM-ului, astfel "Odata efectuata transmiterea registrului în formatul stabilit prin ultima versiune de specificatii tehnice publicate pe site-ul Inspectiei Muncii ( www.inspectiamuncii.ro ), specificatii  conforme cu  prevederile  HG  500/2011, angajatorul nu va mai putea reveni la formatul anterior de registru (cel conform cu prevederile HG 161/2006). Acest lucru se impune pentru pastrarea integritatii si conformitatii datelor angajatorilor." - Sursa: https://reges.inspectiamuncii.ro:4443/pls/apex/f?p=99 
     Noul Revisal are o interfata total diferita de cea cu care ne-am obisnuit timp de 5 ani.
     Pasii sunt intuitivi, iar preluarea unei unei baze de date din versiunea anterioara este facila daca au fost facute toate actualizarile necesare in mod corect. Toate datele completate in vechea versiune se pastreaza, fiind necesara doar confirmarea acestora, iar informatiile de genul salariul brut, sporurile acordate, numarul de ore lucrate pentru contractele cu timp partial etc se completeaza in campurile necesare. 
     Termenul de actualizare a informatiilor in noua versiune a Revisalului este de 29 octombrie 2011 (90 de zile de la intrarea in vigoare a HG 500/2011 - 1 august 2011).

joi, 11 august 2011

Contracte colective de munca la nivel de ramura valabile in 2011

     Contractul colectiv de munca la nivel national pentru anul 2011 nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial. Nu motivul nepublicarii acestuia este cel care conteaza, ci care sunt contractele colective de munca de care trebuie sa tina cont angajatorii in activitatea de resurse umane. 
     Pentru anul 2011 sunt valabile contracte colective de munca la nivelul urmatoarelor ramuri:
  • Materiale de constructii;
  • Textile-confectii;
  • Cercetare-proiectare;
  • Constructii;
  • Celuloza si hartie;
  • Constructii de masini;
  • Gospodarie comunala, locativa, transporturi locale;
  • Mass-media;
  • Sticlei si ceramicii;
  • Alimentare, bauturi si tutun;
  • Industria lemnului.
     Conditiile negociate intre patronate si sindicate si stabilite in contractele colective de munca la nivelul ramurilor trebuie respectate. Inspectorii ITM verifica conformitatea contractelor individuale de munca din cadrul entitatilor cu contractele la nivelul ramurilor in care se incadreaza, referitor la salariu minim, indici de ierarhizare si alte aspecte stabilite expres in contractele colective de munca la nivelul unei ramuri.
     Consultarea contractelor colective de munca la nivelul ramurilor se poate face pe site-ul oficial al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale http://www.mmuncii.ro/ro/715-view.html.

luni, 1 august 2011

Declaratia 112 poate fi depusa doar online din august 2011

     Declaratia unica 112 poate fi depusa dupa data de 25.07.2011 doar prin mijloace electronice, conform unui comunicat de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din data de 29.07.2011. Este necesara detinerea unui certificat calificat emis de una dintre societatile CertSign, DigiSign si Trans Sped si urmata procedura standard de inregistrare a certificatului la ANAF.